Actueel

Vorkjes prikken met Cordaan Thuisdiensten

14/09/2022
Delen via \a\a
Onlangs vroegen we aan u of u zin heeft om een vorkje met ons mee te prikken. En dat had u. Op drie augustusavonden mochten we klanten verwelkomen op verschillende locaties in Amsterdam. De ene klant gaf zich op om andere klanten te leren kennen. De ander omdat zij geen zin had om in haar eentje te koken. Maar in alle gevallen leverde het een heel leuke avond op. Niet waar, regiocoördinatoren Niels, Natasja en Aukje?
Ouderen en medewerkers van Cordaan prikken gezamenlijk een vorkje.

‘Ik had eigenlijk geen idee wat ik kon verwachten’, zegt Niels Lohschelder, regiocoördinator Nieuw-West. ‘Waar zouden de gesprekken over gaan? We hadden ons voorgenomen dat het geen verlengstuk van het werk moest worden. Het moest gewoon een koetjes-en-kalfjesgesprek worden. We hebben gesproken over andere initiatieven in de wijk en over leuke markten in de omgeving. Het was een heel gezellig samenzijn.’

‘We hadden afgesproken voor de deur’, zegt Natasja van Dijk (Noord). ‘De klanten kwamen één voor één aanwaaien en we hebben gewacht tot we compleet waren. De sfeer was meteen ontspannen. We hebben verteld wie we zijn en wat onze functies zijn en de klanten vertelden wie hun hulpen waren. En hoe blij ze daarmee zijn. Twee klanten kenden elkaar toevallig, omdat ze dezelfde hulp delen.’
 

Driegangenmenu voor lage prijs

Twee van de drie diners vonden plaats in de sociale buurtrestaurants van Resto VanHarte. Locatie nummer drie was buurtboerderij Ons Genoegen in het Westerpark. Het zijn plekken waar op vaste dagen een driegangenmenu voor een lage prijs wordt geserveerd. Ook om mensen met weinig contacten aan een verzetje te helpen. ‘Daarom hadden we eigenlijk op meer mensen gerekend’, zegt Aukje Holsteijn. ‘Het stond wel in de courant, maar misschien moeten we het de volgende keer via de hulpen communiceren. Zij kennen de klanten die het leuk zouden vinden om mee uit eten te gaan. En het is laagdrempeliger om je via de thuishulp op te geven. Nu moesten klanten een mail sturen of bellen. Dat doet niet iedereen even makkelijk.’
 

Geen zin om te koken

Sommige gasten gaven zich op omdat ze niet altijd zin hebben om zelf te koken. Natasja: ‘Eén van de klanten zei het ook. Dan is dit soort gelegenheden een uitkomst.’ Al blijkt het niet altijd bekend wáár je goedkoop kunt aanschuiven, weet Niels. ‘Er wordt maar van je verwacht dat je dit zelf opzoekt op internet. Maar niet iedereen is even digitaal. We hoorden wel van iedereen: oh, op welke dagen wordt er gekookt, we gaan zeker vaker komen! Dat was ook wel een beetje ons doel.’
 
De gerechten deden niet onder voor die van een duur restaurant. Spaanse gazpacho van courgette bij Niels, hemelse modder bij Natasja, viskoekjes bij Aukje. En gepraat werd er óók tussendoor. Natasja: ‘We zijn er met z’n drieën van Cordaan Thuisdiensten gezellig tussen gaan zitten. In een gezelschap praat je toch al makkelijker en ontstaat het contact sneller.’
 

Voor nog meer animo zorgen

Voor Cordaan Thuisdiensten is het reden om vaker dit soort initiatieven te houden, zegt Aukje. ‘In november volgen nog twee regio’s. De klantendagen komen er ook weer aan, dat is een ander moment van samenkomen. Het is iets waar we echt mee bezig zijn.’
 
kr1.jpg

‘Het was goed eten’

De heer Koos Kruijs (83) was een van de gasten bij het etentje in de tuin van de buurtboerderij. Of eigenlijk: hij was introducé, want het is echtgenote Bea (82) die thuishulp krijgt. ‘Het leek ons wel gezellig om met andere mensen in contact te komen. We zitten in de zomer vlakbij, op volkstuin Nut en Genoegen in het Westerpark. En omdat mijn vrouw in een rolstoel zit komen we weinig de volkstuin af. Het was een leuke avond. Hoe het eten was? Een beetje apart. Wij zijn zelf van de aardappels en groenten. Ik weet niet eens meer wat het was (risotto, red.). Maar het zag er goed uit. En het was goed hoor.’
 

Ook een keer gezellig en betaalbaar uit eten?

Resto VanHarte is een keten van buurtrestaurants. Of eigenlijk: sociale buurtrestaurants, opgezet voor buurtbewoners die elkaar willen ontmoeten en samen genieten van een betaalbaar, goed en gezond driegangendiner. Aanvang van het diner is 17:30 uur en om 18:00 uur starten ze met de eerste gang. In Amsterdam zijn er zes vestigingen:

Amsterdam-Oost

Buurtcentrum De Meevaart
Balistraat 48A
Elke donderdag

Amsterdam Nieuw-West

Calvijn Colleg
Pieter Calandlaan 3
Elke maandag en donderdag

Amsterdam-Noord

Buurthuis De Meeuw
Motorwal 300 (hoek Meeuwenlaan)
Elke maandag en woensdag

Amsterdam-Oost

Grand Café Genieten
Oranje-Vrijstaatplein 2
Elke dinsdag

Amsterdam-Zuidoost Grubbehoeve

Bijlmer Museum Grubbehoeve
Grubbehoeve 38
Elke woensdag

Amsterdam-Zuidoost Holendrecht

Buurtcentrum Holendrecht
Holendrechtplein 38
Elke dinsdag

Ook een keer mee-eten?


U kunt telefonisch reserveren: maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 en 12.30 uur via 0900 900 30 30 (normaal lokaal tarief) of mail naar Restomanager Juul van Laar: j.vanlaar@restovanharte.nl.

U betaalt per keer maar € 7,-. Met stadspas (groene stip) is het € 4,- en in de resterende maanden van 2022 geldt nog dat u gratis iemand mag meenemen.

In Amsterdam-West bent u ook nog welkom in Buurtboerderij Ons Genoegen:

Spaarndammerdijk 319
Telefoon: 020 33 76 820, email: info@buurtboerderij.nl

Voorgerecht € 5,- (met stadspas € 3,50)
Hoofdgerecht € 9,50 (met stadspas € 6,50)